Műanyag ablak

Ma még mindig sokan bizonytalankodva állnak a műanyagból készült nyílászárókhoz. Pedig már több, mint 60 éve gördültek le az első ablakok és ajtók a gyártósorról, méghozzá Németországban. Az évtizedek során, bizonyítást nyert, hogy a műanyag nyílászárók is ugyan olyan tartósak, mint a fából készült társaik.

Szóljunk most mégis pár szót a műanyag ablakok mellett. Van különbség ablak és ablak között is, ezt legfőképpen az ára szokta tükrözni. Bármilyen jó lehet egy műanyagból készül ablak, ha nem jól építjük be. Ezért kezdjük az alapoknál. Minden komoly gyártó vállalja a kiszállítást és a beépítést. Innen tudjuk leginkább, hogy kivel van dolgunk. Általában, ha cserére kerül sor annak a legfőbb oka, hogy nem szigetelnek jól az ablakaink. Ha a műanyag ablakra esik a választásunk, akkor már nem csak a megszokott, legjobban elterjedt fehér színre kell gondolnunk. Ma már több mintával, designnal is megtalálhatóak. Legtöbb gyártó szavatolja a színállóságot is, és hosszú évekre adnak teljeskörű garanciát.

A nyílászárók kiválasztásánál fektessünk nagy hangsúlyt az üvegekre. A legtöbb gyártó 2 rétegű ablakokat forgalmaz, de ma már kaphatunk 3 rétegűeket is. Arra is figyeljünk oda, hogy az üvegtáblákon van – e hővédő bevonat. Ezek mind fontos szerepet játszanak, az elvárt eredményekben. Az ablakok besorolása 4 szintre terjed ki, természetesen a 4–es értékelés bizonyul a legjobbnak. Itt említeném meg az U értékeket, amelyek kiterjednek a keret (Uf), az üveg (Ug) és az egész konstrukcióra(Uw). Fontos erre odafigyelnünk vásárlás esetén. Műanyag ablakok választása esetén, tulajdonképpen a fűtésszámlánkon is spórolunk. Ugyanis sokkal jobban szigetelnek, mint a fából készült változatok. Szóljon még mellettük a könnyű tisztíthatóság és, hogy nem igényelnek különösebb karbantartást.