Műanyag ablak

Több, mint 60 éves múlttal rendelkező nyílászárók népszerűségének szárnyalása egyáltalán nem meglepő. Mindenki előtt egyértelművé vált, hogy mára már sokkal nagyobb odafigyelés kell az energiafogyasztásra. A modern takarékosság, a jó szigetelésnél kezdődik.

Vegyük csak figyelembe a régi fa ablakokat, amelyek folytonos költségekbe zavarnak bennünket. Egyfajta macska – egér játék. Míg a műanyag társaik folyamatos fejlődése mellett biztonságban tudhatjuk magunkat és az otthonunkat is. Mára már számtalan újításon estek át, javult a hőszigetelő hatásuk, jobb összetevőkből készülnek és nem utolsó sorban nagyon természetbarát, mivel a régi ablakokat 50%-ban újrahasznosítják. Míg a fából készült társaik elkészítése érdekében, folyamatos környezetpusztítás megy végbe. Németországban manapság a lakosság fele dönt a PVC nyílászárók mellet, de a brit adatok még kecsegtetőbbek, ott a lakosság több mint 90% a döntött mellettük. A PVC ablakok négy részből tevődnek össze: tok, üvegszerkezet, szárny és a légkamrák. Az igazán energiatakarékos ablakok már háromrétegű üvegből készülnek, amelyek jobb hő- és hangszigetelőek. Nem párásodnak, nem penészednek.

Mit spórolhatunk a műanyag nyílászárókkal? – legfőképpen pénzt! Amennyiben jól szigetelt ablakokkal rendelkezünk, kevesebb energia szökik el a házunkból és már mindjárt kevesebb a fűtésszámlánk. A statisztikák szerint, egy megfelelő nyílászáró esetén akár 25%-ot is spórolhatunk a számlánkon. A hőveszteség elkerülése mellet, nagyon fontos megemlítenünk, amit még kapunk a műanyagablakok beépítésé által, és ez nem más, mint a szoláris nyereség. Ezekben az üvegekben lévő bevonat a napfényt beereszti, és a szoba melegét pedig visszatükrözi. Természetbarát döntést hozunk, ha minőségi műanyag ablakokat választunk.