A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Gondolt már arra, milyen jó lenne megúszni az ablakcserével járó port, koszt, fúrást-faragást? Hiába vigyáznak a szakemberek, a munka vége mindenképpen takarítás lesz. Vagy mégsem? Jó hírünk van, ugyanis ma már lehetséges ablakcserét bontás nélkül is végrehajtani! A cikkből kiderül, hogyan.

Sokféle oka lehet annak, ha Önben felmerül az ötlet: „Jó lenne bontás nélkül ablakot cserélni!” A kényelmen és a gyorsaságon kívül előfordulhat, hogy régebbi építésű házban lakik, és tetszenek Önnek a meglévő ablakkeretek, ám az ablakok nem; ezek már rozogák, el vannak vetemedve, rosszul zárnak. A régi keretekhez viszont gyakran csatlakoznak míves ablaktáblák (kívülről vagy belülről), ha pedig gondosan ápolták, még a faragások is jó állapotban lehetnek. Ilyenkor érthető, hogy nem akarja, hogy mindez a szemétben végezze.

Az is lehet, hogy éppen most végzett a lakásfelújítással, csempézett és festett, ám valamiért úgy dönt, mégis kicseréli az ablakait, noha előtte ezt nem tervezte. Ezzel a módszerrel a csere anélkül hajtható végre, hogy a frissen festett falban kár keletkezne!

nyito-lefele-nyil-bibor

Hogyan lehet bontás nélkül ablakot cserélni?

A bontás nélküli ablakcsere azt jelenti, hogy a régi ablak keretébe építik be az új ablakot. Ez általában hagyományos, fából készült keretek esetén valósítható meg a legjobban, méghozzá akkor, ha az eredeti keret elég széles és jó állapotú ahhoz, hogy ráépítsék az újat.

Az ilyenfajta cserének előnyei és hátrányai egyaránt vannak.

Előnye, hogy

  • kosz, piszok, falbontás, vakolás nélkül építik be az új nyílászárót
  • gyors, az egész művelet megvan néhány óra, maximum egy fél nap alatt
  • olcsóbb, mivel kevesebb munkával jár
  • ha Önnek régi, szép ablakkeretei vannak, ebben az esetben nem kell ezektől megválnia

Hátránya, hogy

  • nem látunk be a régi keret mögé, ezért ha ott nincs szigetelés, ez az ablakcsere után sem változik
  • általában csökken az ablakok mérete néhány centivel, hiszen a régi tokba kerül bele az új
  • a régi ablaktok megmarad, így azt időnként továbbra is mázolni, gondozni kell

nyito-lefele-nyil-bibor

Mikor NEM lehet bontás nélkül cserélni az ablakot?

Vannak esetek, amikor, bármennyire is csábító, olcsó és egyszerű, a szerkezeti adottságok miatt egyszerűen nem kivitelezhető az ablakcsere anélkül, hogy a régi keretet kibontanánk.

jotudni_a_regi_tok_kibontasa

A panelházak esetében például az ablakok általában egybe vannak építve a kerettel, ami ráadásul nem is elég széles ahhoz, hogy bele lehessen építeni az új ablakot – ennél a háztípusnál ezért csak a hagyományos, bontással járó csere jöhet szóba.

Ha téglaházban lakik, de rossz állapotban vannak a régi keretek, töredezettek, esetleg el is vannak vetemedve, akkor sem ajánlott a bontás nélküli csere, hiszen ilyenkor az új nyílászáró a régi, rossz keretbe kerülne.

A régebbi műanyag ablakok esetében típustól függ ugyan, milyen a keret, de a szakemberek ilyen esetben a teljes cserét szokták javasolni, a régebbi típusú műanyagok ugyanis kevésbé ellenállóak, mint a maiak, ezért sárgulnak, töredeznek, így nem érdemes megtartani azokat.

Lehet-e műanyag ablakot fa keretbe építeni?

Természetesen igen! Ha jó állapotúak a régi keretek, Ön dönti el, hogy azokba fa vagy műanyag ablakok kerüljenek-e. Ha az új ablakok a régiekhez hasonlóan szintén fából készülnek, az általában szebb megoldás, és az illesztéseket is jobban el lehet tüntetni, míg a műanyag ablakkeretek feltűnőbben elütnek a korábbi toktól.

Ha zavarja az átmenet, és a régi keret nem is különösebben szép, akár át is festheti mind a régi, mind az új ablaktokot, vagy gipszkartonból építhet közös, új keretet az ablaknak, így a változás teljesen eltüntethető. Ez utóbbi azonban már nagyobb munkával, fúrással, faragással jár, így éppen a bontás nélküli csere egyik legnagyobb előnyét, az egyszerűséget veszíti el.

Hogy milyen lesz a végeredmény, az csakis Önön múlik (no meg persze azon, hogy a legmegfelelőbb, leinformálható, megbízható szakembereket választja-e). Az biztos, hogy ma már sokan választják az ablakcserének ezt a módját, ami hosszútávon is jó, időtálló megoldás, így ha nyílászárócserén gondolkodik, bátran felveheti a lehetőségek listájára.

nyito-lefele-nyil-bibor