A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A műanyag ablak rengeteg hasznos tulajdonsága mellett a legfontosabb kérdés természetesen mindig az, mennyi az annyi? Mekkora összegbe kerül egy műanyag ablak, és hogy lehetne olcsóbban? Mostani cikkünkben összeszedtük, Önnek mire érdemes figyelnie műanyag ablak vásárlásánál, és hogyan spórolhat egy kicsit a végösszegen.

nyito-lefele-nyil-bibor

A műanyag ablakok verhetetlenek a nyílászárók piacán, hiszen nemcsak olcsóbbak, de sok esetben praktikusabbak is fából készült társaiknál. Nem kell festeni, lakkozni őket, nem vetemednek el, és – mivel UV-álló műanyagból készülnek – évek múltán sem fakulnak ki. Sokféle színben kaphatók, akár fahatású felülettel is, ezért ha Ön úgy dönt, ragaszkodik a megszokott stílushoz, akkor sem kell nagy kompromisszumot kötnie.

A vásárlást azonban rendkívül megnehezíti a legkedvezőbb árajánlat megtalálása, hiszen az több dologból adódik össze. Lássuk őket!

5-tipp-hogyan-valasszunk-muanyag-ablakot-01

A műanyag ablak ára függ:

 1. Az ablak méretétől:
  Ez az egyik legfontosabb meghatározó szempont. A legtöbb gyártó alapból kínál 5-6 féle jellemző méretet, például 60×60 cm-es, 90×90 vagy 90x120cm-es ablakokat. Ezek akkor is jó viszonyítási pontot jelentenek, ha Önnek ettől eltérő méretűek a nyílászárói, hiszen az összeg nagyságrendje ebből is látszani fog.
 2. Az ablak típusától:
  Ma már a legtöbben a bukó-nyíló változatot keresik, vagyis az olyan ablakokat, amelyeket kétféleképpen is ki lehet nyitni. Vannak ezen kívül fix ablakok is, amelyeket nem lehet kinyitni, viszont olcsóbbak.
 3. Az ablak osztásától:
  Ezt részben a méret határozza meg. A panellakásoknak például általában nagy és széles ablakaik vannak, amelyek gyakran egyetlen ablaktáblából állnak. Ablakcserénél ezt sokan kétosztatúra cserélik, ami drágább ugyan, de adott esetben praktikusabb lehet.
 4. Az ablak hőszigetelő képességétől:
  Ebben is több kategória létezik, a leggyakrabb, indulónak számító 3 légkamrás változattól egészen a 7 légkamrásig, az árak pedig sávok szerint, fokozatosan emelkednek.
 5. A kiegészítőktől:
  A cégek általában külön számolják a kiegészítőket, mint például az ablakpárkányt és beszerelését, a különböző toldalékokat és távtartó szerelékeket, hiszen ezek méretét gyakran a lakás egyedi jellemzői szabják meg.
 6. Egyebek, extrák:
  Ha sötétített üveget kér, esetleg extra UV-szűrőt, résszellőzőt, redőnyt, reluxát az szintén emeli az árat.

Mindezeken felül fontos annak is utánanéznie, az adott cég esetében az ár tartalmazza-e a régi ablak kiszerelését, elszállítását, vagy ezekért is felárat kell fizetni? A garancia és jótállás szintén nem mellékes jellemzők, az olcsóbb és kedvezőbbnek tűnő ajánlatok esetében gyakran ezeken spórolnak a cégek, ami viszont Önnek a jövőben rengeteg bosszúságot és plusz költséget okozhat.

nyito-lefele-nyil-bibor

Oké, de mennyibe kerül a műanyag ablak?

A fenti jellemzők sokat számítanak, de amikor leül, hogy egy körülbelüli költségvetést készítsen, akkor ennél konkrétabb adatokat szeretne, ugye?
Fogtunk tehát egy gyakori esetet: kiszámoltuk egy konkrét műanyag ablak árát:

Egy átlagos, 120×120 centiméteres ablak esetében, ha bukó-nyíló változatot választ, az ár 28-33 ezer forint körül kezdődik. Ha azonban egy nagy ablak helyett kétosztatú (kétfelé nyíló, hagyományos formájú) ablakot szeretne beépíttetni ugyanekkora helyre, átlagosan 13-18 ezer forinttal többet kell fizetnie.

A jó hír az, hogy a műanyag ablakok piacán óriási a cégek közötti verseny, így az árak is hasonlóak, és rengeteg időszaki akciót lehet találni. Ezek mögött sokszor semmiféle hátsó szándék nem húzódik meg, így ha Ön egy megbízható, leinformálható cégnél kedvező ajánlatot, akciót talál, nyugodtan érdeklődjön utána!

Ha színes, például famintázatú műanyag ablakot szeretne, ennek árát általában az alaptípusnak számító fehér színhez képest számolják. Ha gyakori színt választ (pl. tölgy, bükk, stb. mintázat) az 25-40% felárat jelent, az extra színek viszont már 50-60%-kal is többe kerülnek.

A jó hír, hogy sok cég honlapján talál árkalkulátort, amik segítségével az adatai (ablak mérete, légkamrák száma, nyitás típusa stb.) beütésével kiszámolhatja, mekkora költségre számíthat. Sokan ingyenes helyszíni felmérést is kínálnak, ezt akkor érdemes inkább kihasználni, ha komoly szándékai vannak, így az ablakcserén ezreket spórolhat.

A beépítés költsége is fontos szempont még. A legtöbb cég ezt munkafolyamatonként, külön számolja, általában néhány ezres költségen. Ilyen részösszegek lehetnek a régi ablakok kibontása és elszállítása, a takarólécezés, az ablakpárkány szerelése… Van, hogy ezt 10-15000 forintért „szerelési költség” néven egyben számolják, de olyan akciókat is ki lehet fogni, amikor csökkentik, akár felezik is ezt.

A végső összegbe tehát ezeket is be kell számolni.

Egy lakás teljes ablakcseréje az ablakok méretétől, számától és típusától függően több százezres költség, ezért mindig érdemes figyelni az időszaki akciókat, amikkel több tízezer forintot is megtakaríthat!

nyito-lefele-nyil-biborAce Ventura pontosan tudja hogyan kell tesztelni egy műanyag nyílászáró szigetelését


A videókat megnézni ennyi időbe kerül: 1 perc

És mindezt megnézhetjük 3 sebességi fokozatban is. Jó szórakozást!