A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
A cikk elolvasása + megnézni a videókat: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Van egy népszerű hiedelem, ami szerint a műanyag ablakok olyan hermetikusan zárnak, hogy rajtuk és a szobában is folyamatos a páraképződés, ami igen zavaró cseppek formájában csordogál az ablaküvegről a párkányra. De valóban így van? A mostani cikkünkben ennek járunk utána.

nyito-lefele-nyil-bibor

Mitől lehet párás az ablak?

Először nem árt tisztázni: mindenféle ablak hajlamos a párásodásra. Ezt a jelenséget ugyanis elsősorban nem az ablak fajtája, típusa, alapanyaga, hanem a használatának módja befolyásolja, no és persze a lakás adottságai.

A párásodás akkor jön létre, amikor a lakásban lévő meleg, magasabb nedvességtartalmú levegő hidegebb felületet „talál” és lecsapódik rajta. Régebbi, vagy rosszabbul szigetelt házakban tipikusan ilyen hidegebb felületek az úgynevezett hőhidak: például betongerendák, és az ablakok üvege is.

A régi típusú ablakoknál a rosszabb szigetelés miatt még a belső üvegfelület is egészen le tudott hűlni, míg a mai műanyag ablakok többrétegű, légkamrás nyílászárók, melyeknek a lakással érintkező belső üveg felülete általában jóval melegebb. A műanyag ablakok tehát nem párásodnak jobban, mint a régiek, sőt, éppen ellenkezőleg! A korszerű műanyag ablak kevésbé ad lehetőséget a párának a lecsapódásra.

Ám mindezek ellenére valóban előfordulhat, hogy reggel páracseppeket talál az ablakon. Mi lehet az oka ennek?

parasodik-e-a-muanyag-ablak-01

nyito-lefele-nyil-bibor

Párásodó műanyag ablakok

A korszerű nyílászáróknak alapvetően nem szabadna párásodniuk. Ha ez mégis előfordul, annak több oka lehet:

 • Az időjárás
  Mivel kint elsősorban télen van hidegebb, az ablakok párásodása is gyakoribb ilyenkor, elsősorban éjszaka. Éjszaka az idő néha olyannyira lehűl, hogy még egy többrétegű ablak belső üvege is elég hűvös lesz ahhoz, hogy a páracseppek megjelenjenek rajta. Az ilyen hideg időjárás hazánkban azonban meglehetősen ritka, ezért ha ezt a jelenséget tapasztalja, érdemes körbejárni a többi lehetséges okot is.
 • Az ablak meghibásodása
  Ha a korszerű ablak esetén azt látja, hogy a két (esetleg több) üvegréteg között jelent meg pára, joggal gyanakodhat valamilyen problémára: egy apró törésre, vagy az üvegek közötti szigetelés megrongálódására, ami miatt a levegő (és így a nedvesség) képes bejutni az egyébként hermetikusan elzárt, üvegek közötti térbe.
  Ez azonban általában csak egy ablakra, vagy annak egy részére igaz. Ilyenkor az a legjobb, ha szakemberrel vizsgáltatja meg a hibát.
 • Külső párásodás
  Ha azt tapasztalja, hogy a lakás ablakain kívülről csapódik le a pára, nyugodtan kezdhet örülni. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az ablakai kiválóan szigetelnek, a rajtuk megjelenő külső pára pedig egészen természetes jelenség.

Hogyan kerülhetjük el a műanyag ablakok párásodását?

Mivel az ablakok belső párásodásának okát elsősorban a lakáson belül kell keresni, felmerül a kérdés: mitől függ a lakás páratartalma és miért fontos, hogy ne legyen túl magas?

Az, hogy egy lakás levegője mennyire nedves, több tucat dologtól függ: az időjárástól, az építőanyagtól (például téglaház vs. panel), a lakás tájolásától, az Ön szokásaitól (például hova szokott teregetni, milyen sűrűn mos), és a szellőzéstől. Utóbbi kulcsfontosságú, mert az összes többit képes befolyásolni. Ha keveset szellőztet, a pára megrekedhet odabent, és nagyobb galibát is okozhat (pl. penészedés), mintha többet lenne nyitva az ablak.

A mai ablakok esetében már létezik azonban egy szerkezet, ami megoldja ezt a gondot: a résszellőző. Mivel a régebbi műanyag ablakoknál ilyesmit még nem volt szokás beszerelni, korábban valóban előfordult, hogy a benti levegő hamar állottá, áporodottá és párássá vált. Ma a szakemberek már egyet szoktak érteni abban, hogy érdemes ezt a kis szerkezet beépíttetni, amely egyébként egy néhány tízezer forintos plusz költséget jelent, cserébe azonban hideg huzat nélkül biztosítja a folyamatos légcserét.

Párásodás tehát valóban előfordulhat – még a korszerű műanyag ablakok esetében is – ám mint láthatja, ennek több dolog is okozhatja. Most azonban, hogy a legfontosabb okokat már megismerte, sokkal könnyebben felveheti a harcot a hívatlan cseppecskék ellen!

nyito-lefele-nyil-bibor

Ace Ventura pontosan tudja hogyan kell tesztelni egy műanyag nyílászáró szigetelését

A videókat megnézni ennyi időbe kerül: 1 perc

És mindezt megnézhetjük 3 sebességi fokozatban is. Jó szórakozást!