A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
A cikk elolvasása + megnézni a videókat: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Mennyit ér Önnek a csend? Jó hírünk van: a ma kapható műanyag ablakok többsége sokkal jobb hangszigetelő, mint a hagyományos ablakok bármelyike, ráadásul ezért a tulajdonságért felárat sem kell fizetni. A mai cikkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a műanyag ablakok  hangszigeteléséről.

nyito-lefele-nyil-bibor

Tamásék régóta halogatták az ablakcserét. Mikor végre rászánták magukat, és egy kora nyári reggelen az előre megbeszélt időpontban beállítottak a szerelők, még mindig ott motoszkált Tamásékban a kérdés: „Biztosan jól döntöttünk?”
A kisebb felfordulással járó munkák azonban egy nap alatt befejeződtek, s a család este már az új ablakokat próbálgatta. Ekkor azonban megdöbbentek. Valami hiányzott. Ez pedig nem más volt, mint a közeli forgalmas út monoton zaja! Már egészen hozzászoktak ehhez, hiszen azt hitték, nem tudnak tenni ellene. Nem számítottak rá, de az új, műanyag ablakaik olyan kellemes csendet teremtettek az otthonukba, hogy azóta is hálásak azért, hogy végül belevágtak az ablakcserébe.

muanyag-ablak-es-a-hangszigeteles

nyito-lefele-nyil-bibor

A zajról dióhéjban

Az ablakok hangszigetelő tulajdonsága tulajdonképpen a külső zajszintet hivatott csökkenteni. De mit is jelent pontosan ez a zajszint?

Az emberek körül sokminden bocsát ki kisebb-nagyobb hangot, amit decibelben (dB) mérnek, és zajszintnek neveznek. A suttogás például 20-30 dB, a normál hangerejű beszélgetés 50-60dB, a leghangosabbak közé tartozik a repülőgép hajtóművének zaja a maga 140 dB körüli értékével, de egy rock koncert is hasonló zajt képes produkálni.

A belső zajt magunk is tudjuk mérsékelni, az utcáról érkező hangokra azonban nincsen ráhatásunk. Pedig a nagyobb zaj nemcsak idegesítő, de káros is lehet, hiszen a fül azok közé a szervek közé tartozik, amelyek nem képesek regenerálódni.

Hangszigetelő ablakok

A mai, korszerű ablakoknak éppen ezért alapvető tulajdonsága, hogy kisebb-nagyobb mértékben hangszigetelők.
Természetesen többféle kategória létezik annak megfelelően, hogy egy adott nyílászáró mennyire képes kizárni a zajt, így a gyártók gyakran 5-6 kategóriába sorolják a termékeiket.
Jó hír, hogy már a legalsó, 1-es kategóriába tartozó műanyag ablakok is jól szigetelnek, legalábbis a hagyományos nyílászárókkal összehasonlítva, vagyis egy átlagos, nem túl zajos környéken lévő lakás egy egyszerű ablakcserével is sokkal csendesebbé tehető.

A műanyag ablakok hangszigetelő-képessége egyébként a termékek kialakításában rejlik: a többrétegű gumiszigetelések az összes rést elzárják, a speciális dupla (esetleg tripla) üvegtáblák pedig eleve úgy vannak kialakítva, hogy a hőszigetelés mellett kiváló hangszigetelők is legyenek. Az üvegrétegek között ma már nem egyszerű levegő van, hanem speciális gázok, amik megnehezítik a hő és a hang átjutását a szerkezeten.

De mi a helyzet a szellőztetéssel?

Gyakran felmerülő probléma, hogy hiába hangszigetelő egy ablak, ha gyakran kell szellőztetni: ilyenkor ugyanis a külső zaj szinte berobban a csöndes otthonába. Ma már azonban erre is van megoldás. A korszerű műanyag ablakokba könnyedén beépíthető az úgynevezett résszellőző. Ez a kis szerkezet többféle típusban készül, és az a remek benne, hogy biztosítja a lakás bizonyos fokú szellőzését és páramentesítését anélkül, hogy ablakot kellene nyitni. A résszellőzőt a gázkészülékek miatt bizonyos helyiségekbe egyébként is kötelező beépíteni, de a zajos helyen lévő otthonokban még sokkal hasznosabb lehet ez az okos kis szerkentyű.

Ma már a legegyszerűbb műanyag ablakok is jó hangszigetelők, a felsőbb kategóriába tartózok pedig már egészen kiváló tulajdonságokkal bírnak, így bármilyen környéken lakik, biztosan fog találni olyan terméket, ami mellett végre nyugodtan tud aludni, tévét nézni, vagy szerelmes szavakat suttogni kedvese fülébe!

nyito-lefele-nyil-bibor

Egy pikáns videót találtunk arról, hogyan teszteld a hálószobád zajszigetelését

A videókat megnézni ennyi időbe kerül: 0,4 perc

Füleket befogni, indul a hálószoba zajszigetelés teszt!