mennyi-az-ablak-elettartama

Mennyi az ablak élettartama?

A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Sokan azt állítják, a műanyag ablakok lazán lepipálják fából készült társaikat, hiszen jóval tartósabbak, mások viszont azzal érvelnek: a régi házak 100 éves faablakai is tökéletesen működnek még. Mi az igazság? A cikkből kiderül!

„Ablakot nem egy évre választ az ember” - szokták hangoztatni mindenhol, ezért bizony jogosan merülhet fel Önben a kérdés: „Oké, nem egy évre… de akkor mégis mennyi időre?”
Önt valószínűleg nem érdeklik sem a bonyolult technikai részletek, sem a jól hangzó, „innovatív” alapanyagok. Egyvalami érdekelheti: minél tovább élvezni a beépített ablakokat anélkül, hogy azok tönkremennének.
De honnan tudható, hogy egy most beépített ablak milyen állapotban lesz 10, 20 vagy 50 év múlva? Nos, a válasz nem egyszerű, ugyanis egy ablak várható (és tényleges) élettartama több dologtól függ.

nyito-lefele-nyil-bibor

Mennyit bírnak a fa ablakok?

A faablakok hívei gyakran hangoztatják azt az érvet, hogy a fa „természetesebb és egészségesebb”, mint a műanyag, hiszen amellett, hogy évszázadok óta ebből készültek az ablakok, még a lakás is jobban szellőzik tőle. Igen ám, csakhogy ez az érvelés sántít: a mai, korszerű ablakoknak, ha fából készülnek is, ugyanolyan jól kell szigetelni, mint műanyag ablak társaiknak. Ha nem így van, az egyetlen dolgot jelent: az adott nyílászáró nem megfelelő.

A faablak-hívek másik fontos érve az, hogy fából több száz éve készítenek ablakokat, és számos régi bérházban vannak 90-100 éves nyílászárók is, amelyek tökéletesen működnek „bezzeg a műanyagok sehol sem lesznek ennyi idő múlva”. Ez igazán jogos érvnek tűnhetne, de két baj van vele. Egyrészt az összes, száz éve gyártott ablaknak csak a töredéke van meg ma is, és ezeknek is csak kis része működik „tökéletesen”. A megmaradt példányok nagy része már elvetemedett, kikopott, sokszor és sok helyen csiszolt, szorul, és a résein gyakran fütyül be a szél.

Ahhoz ugyanis, hogy egy fából készült ablak 100 év múlva is ablak legyen, rendszeres karbantartás kell, ezt azonban a tulajdonosok az évek elteltével egyre inkább szeretik elsinkófálni. Ráadásul, ha a faanyag eleve nem volt csúcsminőségű, nincs az a gondoskodás, ami 30-40 évnél tovább „életben tartana” egy faablakot. Gondoljon csak a panelházakra, ahol a 30 éves ablak már valóságos romhalmaz.

nyito-lefele-nyil-bibor

A műanyag ablak élettartama

A műanyag ablakok esetében azonban egészen más a helyzet: mivel még csak néhány évtizede léteznek, senki sem látott még 100 éves példányt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is fog: a mai, korszerű műanyag ablakok ugyanis jóval tartósabbak, mint a 20-30 évvel ezelőtt gyártott társaik, hiszen ma már az időjárás-és UV-védelemre egyaránt nagy hangsúlyt fordítanak.
Be kell vallani, hogy a 80-as, 90-es évek műanyag ablakait még nem tudták olyan strapabíró anyagokból létrehozni, mint a maiakat. Ezért van az, hogy a 25-30 éves műanyag ablakok gyakran töredezettek, el vannak színeződve és vetemedve is.
Napjainkban már egészen más a helyzet. A mai műanyag ablakok váza ugyanis általában acélból készül, a merevítés szempontjából valójában tehát nem is műanyagról beszélünk. Mivel az acél a fánál jóval tartósabb anyag, így vetemedéstől ritkán kell tartani.

Az ablak legnagyobb ellensége a csapadék mellett a napsütés, azon belül is az UV-fény, ez bontja és roncsolja a védtelen műanyagokat, és ez fakítja ki a színeket is.
Korábban tehát az UV okozta a legtöbb műanyag nyílászáró vesztét, mostanra azonban a gyártók rájöttek arra, milyen speciális alapanyagok és felületi kezelések szükségesek ahhoz, hogy egy ablak évtizedek múlva is olyan legyen, mint új korában.

Az alapanyag tehát ma már nem jelent problémát, a karbantartás azonban fontos. Bár a műanyag ablakok nem igényelnek mázolást és csiszolást, nem vetemednek el, néhány évenként nem árt ellenőriztetni őket egy szerelővel, a bukó-nyíló ablakok precíz zárószerkezete ugyanis idővel elállítódhat. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, az csökkentheti az ablak élettartamát.

Mindent egybevetve azonban úgy tűnik, a mai műanyag ablakok igencsak szép életkorra számíthatnak, a gyártók 50 évre szokták becsülni az élettartamot, ám ez egy kis gondoskodás mellett több évtizeddel is kitolható lesz.

nyito-lefele-nyil-bibor

Gratulálunk, végigolvasta! Ha tetszett, mutassa meg az ismerőseinek is!

Felújítást tervez? Esetleg építkezést? Talán már folyamatban vannak a munkálatok, de még nem talált megfelelő nyílászárókat? Válasszon egy Önt érdeklő termékcsoportot az alábbiakból, és máris egy lépéssel közelebb kerül a megoldáshoz.

  • Bíbor ház A kiválasztás után, nyomja meg az "Ez érdekel" gombot, és az adott termékcsoport weboldalára jut.

  • Csak 1x kattintson az érdekel gombra, majd várjon 10 másodpercet!

    nyito-lefele-nyil-bibor
Posted in Blog and tagged , , , , , , .