A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Ha ablakcserén gondolkodik, előbb-utóbb biztosan belefut a rejtélyes „három U” valamelyikébe, ami a laikusokat könnyen elriaszthatja, vagy éppen félrevezetheti. Pedig az UG, UF és UW értékek fontos információkat hordoznak. Mit jelentenek ezek a furcsa betűk? Cikkünkből kiderül!

Önnek, mint ablakvásárlónak sokféle szám és mértékegység között kell eligazodnia, ezzel szemben nagyon kevés helyen magyarázzák meg rendesen, mit is jelent például, hogy a kiválasztott ablak 1 W/m2K – értékű? Most ez jó vagy rossz?

Nos, mindhárom betűszó, vagyis az UG, UF és az UW is a hőátbocsátással kapcsolatos. A hőátbocsátás tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy anyag mennyi hőt enged át magán egyik felületről a másikra. A nyílászárókat gyártó cégek manapság igyekeznek olyan anyagokat használni, amiken csak nagyon nehezen jut keresztül a hő, ez pedig azért jó, mert így a lakásunkból is jóval nehezebben távozik a meleg (illetve nyáron kevésbé jön be).  Az egész ablakcsere-folyamat lényege ugyanis az, hogy a nyílászárókon keresztül távozó hő mennyiségét a minimálisra csökkentsük. Ez azonban nem új találmány.

Több száz évvel a korszerű ablaküvegek feltalálása előtt a házépítők egyetlen módon tudták az ablaknyílások hőátbocsátását csökkenteni: icipici ablakokat építettek be. Az üveg elterjedésével aztán az ablakok elkezdtek nőni, ezzel párhuzamosan azonban a hőveszteség is nőtt, amit hatékonyabb fűtéssel tudtak kompenzálni. Ez azonban drága, és mivel senki sem szeretné az utcán fűteni, ma már egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hatékonyabb hőszigetelésre.

Hogy a piacon jelenlévő millió gyártó több tucat termékét összehasonlíthatóvá tegyék, bevezettek egy egységes mértékegységrendszert, amivel már könnyedén kideríthető, a kiszemelt ablak mennyire végzi jól a dolgát.

nyito-lefele-nyil-bibor

A rejtélyes U-értékek

Mi az az UG?

Az egyik legfontosabb az UG érték, ami egy angol kifejezés rövidítése (U-value of glass vagyis az üveg U-értéke). Az U-érték a fizikában a hőátbocsátást jelenti, és a nyílászárók esetében leggyakrabban a W/m2K-val fejezik ki. Ez csak elsőre rémisztő, valójában egyszerűen azt jelenti, hogy egységnyi idő alatt egy négyzetméternyi felületen (m2) hány wattnyi (W) energia távozik, ha a külső és a belső hőmérséklet között 1 Kelvin (K) a különbség. Ne aggódjon, nem kell az egészet megjegyeznie: az a lényeg, hogy minél alacsonyabb ez a szám, annál kevesebb hőt enged át a kiválasztott ablaküveg.
Egy ablak esetén messze az üveg a legnagyobb felület, így a legtöbb hő is itt tud távozni. Az UG-érték több módon is csökkenthető:

  • többrétegű üveggel (2-3 vagy még több)
  • speciális bevonattal (UV-taszító, fényvisszaverő, stb.)
  • az üvegtáblák közötti légrés speciális gázzal való feltöltésével (ami a levegőnél rosszabbul vezeti a hőt, pl. argon)

Mi az az UF?

Az üveghez hasonlóan az UF, vagyis az ablakkeret hőátbocsátó képességének rövidítése szintén angol rövidítésből származik (U-value of frame azaz a keret U-értéke). A mértékegysége ugyanúgy W/m2K, és itt is igaz, hogy minél alacsonyabb az érték, annál jobban szigetel a keret.
Amikor azt hallja: 3, 5 vagy 6 légkamrás ablak, akkor a légkamrák száma az ablakkeret belsejében elhelyezkedő rekeszekre vonatkozik. Minél több van belőlük, a hőnek annál nehezebb dolga van, hiszen több akadályon kell átküzdenie magát. Az értéket itt természetesen befolyásolja a keret anyaga (fa, fém, műanyag), a gumiszigetelés minősége, illetve műanyag keretek esetén a belső acélmerevítés szerkezete és vastagsága is.

Az UF általában picit magasabb az UG-értéknél, 1,3 W/m2K körüli már jónak számít.

Mi az az UW?

A fentiekből következően az UW (U-value of window vagyis az ablak U-értéke) az egész ablakra vonatkozik, üvegestől-tokostól. Az UW valójában az UF és az UG szorzata, és szintén W/m2K-val fejezik ki. Egy rendelet szerint az újépítésű lakásokban 1,6 W/m2K hőátbocsátási értékűnél rosszabb tulajdonságú ablak nem építhető be. A legtöbb nyílászáró meg is felel a kritériumoknak, és Önnek sem érdemes rosszabbat választania, hiszen az alacsonyabb UW-érték alacsonyabb fűtésszámlát jelent majd.

nyito-lefele-nyil-bibor

Az U-számokat tehát nem nehéz megérteni, a legbiztosabb, ha arra figyel, minél alacsonyabbak legyenek, így a leendő nyílászárói sokkal jobban szigetelnek majd, mint a régiek, a számlája pedig garantáltan csökkenni fog.

nyito-lefele-nyil-bibor