A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az ajtó és ablakvásárlást nem lehet elhamarkodni, hiszen egy hibás döntés árát évtizedekig fizetheti. Hogyan válassza ki az Önnek legmegfelelőbb ajánlatot? Egyáltalán hogyan kezdjen neki? Cikkünkből kiderül!

A nyílászárócsere nagy munka és sokba is kerül, ezért nem jó elhamarkodni. Ám mivel nem mindenki született üzletembernek, sokaknak gondot jelent, hogyan is kezdjenek neki az árajánlatkérésnek úgy, hogy jól jöjjenek ki belőle. Mi legyen az első lépés?
Ilyenkor jönnek a lelkes baráti tanácsok, ám az ember hamar rájön: a segítő szándékú, kedves ötletek és javaslatok gyakran totális ellentmondásban vannak egymással.

A különböző nyílászáró cserével foglalkozó cégekből kis túlzással annyi van, mint égen a csillag, ráadásul mindegyikük jobbnál jobb ajánlatokkal próbálja Önt magához csábítani azt sejtetve: „Akkor jár a legjobban, ha minket választ!”. Ha gyorsan elfogad egy vonzó ajánlatot, néha már másnap kiderül: korai volt az öröm, hiszen voltak sokkal jobb lehetőségek is. Hogyan kerülhető el ez?

Nézzen utána!

Először is tájékozódjon! Ez a legfontosabb. Kérdezze végig a műanyag ablak/ajtócserét frissen átvészelt ismerőseit, barátait, rokonait, ők hogyan csinálták, mik a tapasztalataik! A hibákra koncentráljon, hiszen azokból lehet tanulni. Jegyezze meg, mások miken csúsztak el, melyek a legjellemzőbb melléfogások, hogy Ön ezeket már ne kövesse el. A tájékozódás része az is, hogy alaposan nézzen utána a témának. Olvasson vásárlóknak szóló oldalakat, ezzel foglalkozó cikkeket, nézze meg több cég honlapját: hamar rá fog jönni, mik a közös pontok, mire érdemes ügyelni.

Tisztában kell lennie például azzal, milyen nyílászáróra van szüksége, milyen típusú és milyen hőszigetelő képességű üvegezéssel. A kereskedőknek nyilván az az érdeke, hogy minél többet költsön náluk, éppen ezért Önnek kell határt szabnia a szükségtelen extráknak.
Egyáltalán nem biztos például, hogy a legprofibb hőszigetelésű ablakot kell megvennie, hiszen lehet, hogy soha az életben nem fog megtérülni, és fölöslegesen fizette ki az árát. Ellenben, ha például napfényes otthona van és nyáron gondot jelent a nagy meleg, akkor is célszerű lehet UV-és hővédelmet kérni az ablaküvegre, ha nem ajánlják külön. A redőny és a reluxa nagyon hasznos dolgok, de ha tisztában van azzal, hogy egyébként sem használná őket, ne kérjen pusztán azért, mert most éppen akciós.

Alapvetően fontos az, hogy az új nyílászáróit a meglévő (és jövőbeli) igényeinek megfelelően válassza ki, hiszen ezeket mindennap használni fogja. Üljön le, és gondolja át, hova, milyen ablak vagy ajtó szükséges! Ha például egy szobának csak egyetlen ablakát szokták kinyitni, a többire teljesen fölösleges szúnyoghálót rendelni, sőt, még az is lehet, hogy jobban jár a fix ablakokkal. Az efféle dolgok apróságnak tűnhetnek, ám ezreket, vagy akár tízezreket spórolhat velük.

Bár ez természetes, mégis fontos megjegyezni, hogy minden egyes ablakot és ajtót pontosan mérjen le, amit ki akar cserélni és azt is döntse el, milyen beosztású, milyen irányba nyíló szerkezetet szeretne majd helyette.

Konkrét árajánlatot csak azután érdemes kérni, ha már nagyjából tisztában van a saját igényeivel, hiszen sokkal határozottabban fogja tudni képviselni az érdekeit, így a legdörzsöltebb kereskedő vagy „szakember” sem fogja tudni elbizonytalanítani.

Mivel óriási verseny van a nyílászárókat forgalmazó cégek között, az Önnek tett ajánlatok minden bizonnyal hasonlóak lesznek, mégis érdemes több, megbízható céget végigkérdezni. Amikor megkapta az árajánlatot, ne felejtse el ellenőrizni, hogy pontosan mit tartalmaz, mire, és mennyi garanciát vállalnak – az olcsóbb ajánlat is lehet drágább, ha kiderül, hogy nincs benne az árban a beszerelés. Ha az fentieknek megfelelően tisztában lesz az igényeivel, sokkal egyszerűbb lesz a cégekkel tárgyalni, és még az is előfordulhat, hogy egy kis plusz akciót is sikerül elérnie.

nyito-lefele-nyil-bibor