A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
A cikk elolvasása + megnézni a videókat: 4,5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az ablakválasztás nem könnyű dolog, hiszen annyi az ajánlat, mint égen a csillag, az átverés pedig talán még több. Mégis honnan tudhatná, mi alapján kell választania? Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket és a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes végiggondolnia, hogy az Önnek legmegfelelőbb ablakot választhassa.

nyito-lefele-nyil-bibor

4 tévhit a műanyag ablakokról

Sokan idegenkednek a műanyag ablakoktól mondván: a fa az igazi, a tartós, a természetes. A műanyag ablakokkal szembeni bizalmatlanság azonban több okból is alaptalan.

Tévhit #1: A műanyag ablak műanyagból van
A „műanyag” ablakok valójában nem is egészen műanyagok: a vázuk, keretük és a tokjuk általában rozsdamentes acélból készül, ami jóval tartósabb a fánál – például nem deformálódik.

Tévhit #2: A műanyag ablak idővel elszíneződik
A mai korszerű termékek esetében már alapvető az UV-védelem, vagyis az ablak anyaga nem fog sem kifakulni, sem besárgulni, sem megtöredezni, még évtizedek múltán sem.

Tévhit #3: A műanyag ablakkal sok a macera
A műanyag a tisztításán és az ablakszerkezet karbantartásán (olajozás, stb.) túl nem igényel karbantartást. A fától eltérően a felülete nem fog megkopni, korhadni: így örökre elfelejtheti a festést és lakkozást.

Tévhit #4: A műanyag ablak drága
A műanyag ablak olcsóbb a fánál, mindemellett azonban legalább ugyanannyira tartós is.

5-tipp-hogyan-valasszunk-muanyag-ablakot-02

nyito-lefele-nyil-bibor

Műanyagot, de milyet?

A műanyag ablakok esetében is igen széles a választék, így nem elég eldöntenie az ablak típusát: számtalan szempontot kell még figyelembe vennie:

  1. Az ablakok mérete

Ha Önnek nagyméretű, különleges formájú vagy elosztású ablakokra van szüksége, jobb, ha kalkulál azzal, hogy ezeket méretre, egyedileg szokták legyártani, ami több időbe telik, mintha raktáron lévő méretet rendelne. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy a cégek jó része eleve nem rendelkezik raktárkészlettel, jobban megéri nekik az, ha a helyszíni felmérés és a méretek felvétele után néhány héten belül legyártatják a szükséges nyílászárókat a velük kapcsolatban álló gyárral.
A különleges ablakok néha több ideig készülnek, így ezzel nem árt számolnia. Akármennyire siet is, ne ugorjon bele gyanús ajánlatokba! Ablakot évtizedekre választ, a hibás vagy rossz minőségű termék javítására viszont hamar ráköltheti azt az összeget, amit a vétellel megspórolt.

  1. A szigetelés mértéke

Ma már léteznek 3, 5, 6, 7 légkamrás ablakok is. Az, hogy Ön milyet választ, a lakásától függ. Panelházakba vagy hagyományos téglalakásokba elegendő lehet a 3-5 kamrás is, ám például passzívházba vagy jól szigetelt családi házba a legmagasabb hőszigetelő képességű ablakot érdemes csak beépíteni. Ha a lakás energetikai tulajdonságai átlagosak vagy átlag alattiak (pl. az energetikai tanúsítványán F, G, H, I valamelyike szerepel), akkor egész egyszerűen nem éri meg hermetikusan szigetelő ablakra költeni, hiszen a lakás hőszigetelését nem fogja annyival feljavítani, ami megérné a jelentős többletköltséget. Válasszon inkább redőnyt az ablakhoz, hiszen azzal is jelentős, akár 20-25%-os megtakarítás is elérhető.
Ellenben ha a lakás kiváló hőszigetelési képességekkel rendelkezik, akkor fontos, hogy ne az ablak legyen a leggyengébb láncszem: ilyenkor fontos, hogy jobb minőségűt válasszon!

nyito-lefele-nyil-bibor

  1. A garancia

Sok cég bátran kínál sok, akár 10 éves garanciát is. Ezeknek ne dőljön be rögtön! Ha jobban megvizsgálja a dolgot, sokszor kiderül: a tényleges garancia valójában csak 2-3 év, a maradék gyakran inkább szavatossági idő. Ebben a gyártó nem teljes körű garanciát vállal, pusztán a termék minőségére, tulajdonságaira van tekintettel, és szavatolja, hogy a szóban forgó idő alatt nem romlik a minősége.
Ha tehát a cég, aki Önnek a beépítést végezte, hibát követett el, aminek mondjuk, 3 év múlva jelentkezik a hatása, hiába a szavatossági idő, Önnek mindenképpen fizetnie kell majd a javításért.

Ha egy cég hosszú távú garanciát vállal, akkor feltétlenül olvassa el az apróbetűs részeket is. Ha ott is szimpatikusak a feltételek, akkor nyugodtan vágjon bele!

  1. A gyártó/forgalmazó

Nagyon fontos, hogy az Ön által választott cég leinformálható és megbízható legyen. Lehet, hogy 10 ezer forinttal drágább az ajánlatuk, de ha 20 éve a piacon vannak, színvonalasan dolgoznak, és évek múlva is vállalják az esetleges javítást és karbantartást, érdemesebb őket választani, mint egy olcsón dolgozó vállalkozót, aki a hanyag munkavégzés után eltűnik a balfenéken.

  1. Az ár

Ne az olcsóság legyen az elsődleges! Ablakot évtizedekre vásárol, így a kedvező ár mellett ugyanolyan fontos a minőség is. Ugye Ön is szívesebben élvezi a jól működő nyílászáróit, mintsem hogy folyton szerelőtől szerelőig kelljen rohannia a folyton elromló ablakok miatt?

nyito-lefele-nyil-bibor

Nyílászárók raktárkészletről

1-3 nap alatt leszállítjuk a megvásárolt terméket.

 

Nevetni az ablakos videókon is lehet néha

A videókat megnézni ennyi időbe kerül: 0,5 perc

Ez csak egy biztonsági műanyag ablak lehet. Szépen leteríti a srácokat.

És itt egy kis reklám is a Veka műanyag ablakokról. Lehet, hogy a fenti videóban Veka ablak van? Ki tudja!