ablakcsere milyen-uveg-keruljon-az-ablakba

Milyen üveg kerüljön az ablakba?

A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Akár új ablak vásárlásán gondolkodik, akár csak meglévő, értékes ablakaiban szeretne üveget cserélni, felmerül a kérdést: milyet válasszon? Mostani cikkünkben körüljárunk néhány szempontot, amit mindenképpen érdemes mérlegelnie, mielőtt dönt.

Az ablakcsere minden esetben komoly, megfontolt utánajárást igényel, hiszen nem egy hétre szól: a jól kiválasztott ablak évtizedekig szolgálja majd Önt és családját. A piacon azonban annyi az ajánlat, mint égen a csillag. Hogyan lehet biztos benne, hogy jól választ és nem bánja meg a döntését?

Akár teljesen új ablakot vásárol, akár csak felújít, az ablaküveg esetében az egyik legfontosabb az úgynevezett UG-érték, vagyis az üveg hőátbocsátó-képessége, amit a W/m2K értékkel fejeznek ki. Ez tulajdonképpen azt jelenti, adott körülmények között hány watt energiát enged át az üveg. Ebből az következik: minél alacsonyabb ez az érték, annál kevesebb hőt enged távozni, tehát annál jobb hőszigetelő. Manapság azonban a legtöbb ablaküveg jó UG-értékekkel rendelkezik, ezért érdemes más szempontokat is figyelembe venni.

Speciális ablakbevonatok

Egy ablaknak nemcsak a téli hideg, hanem a nyári meleg ellen is védenie kell, ezt pedig nagyban befolyásolja, hogy van-e speciális bevonat az üvegen. A naphő ellen a legjobb megoldás természetesen az árnyékolás, ezt viszont sokan nem szeretik, hiszen éppen a nyár legnagyobb örömforrását, a fényt zárja ki a lakásból. A naphővédő-bevonatos üveg alkalmazása ilyen esetekben tehát jó kompromisszum lehet. Ha hiszi, ha nem: az ablakra tűző napsugárzásnak akár a 2/3-a is kivédhető a megfelelő UV-illetve fényvisszaverő bevonatokkal, ezért ha félhomályt sem akar és hőgutára sem vágyik nyáron, érdemes speciális védőbevonatú üvegen gondolkodnia. Csak a fény megy be, a hőmérséklet állandó marad!

A manapság forgalmazott hőszigetelő ablaküvegek általában kétrétegűek, de előfordulnak 3 rétegűek is. Az ilyen és ennél vastagabb üvegtáblákat azonban már csak magasabb irodaházakba és passzívházakba szokás beépíteni. Ha nem hermetikusan elzárt bunkert épít, akkor „háztartási” felhasználásra a kétrétegű hőszigetelt ablaküveg általában tökéletesen elegendő.

Az ilyen, gyárilag összeillesztett ablakok hőszigetelő képességét két módon lehet még tovább javítani. Az egyik, ha a két üvegréteg közé levegő helyett valamilyen speciális gázt (például kriptont) pumpálnak, ami kifejezetten rossz hővezető, így megakadályozza a hő vándorlását. A másik, ha a két üvegréteg távolságát növelik: minél távolabb vannak egymástól, annál jobb a szigetelés.

nyito-lefele-nyil-bibor

Milyen üveg kerüljön az új műanyag ablakba?

Ha új ablakot vásárol, egyszerűbb dolga van, a gyártó és forgalmazó cégek ugyanis a legtöbb esetben tökéletesen tisztában vannak vele, milyen keretbe milyen üveget érdemes beépíteni. Létezik egy gazdaságossági határ, aminek az az alapja, hogy az ablakkeret és az az ablaküveg hőszigetelő képességének szinkronban kell lennie egymással, ellenkező esetben a vásárlás fölöslegesen pénzkidobást jelent. Ezzel természetesen a gyártók is tisztában vannak, így az általuk készített
üvegek és keretek általában meg szoktak felelni ezeknek a kívánalmaknak.

Lehet-e új üveget tenni a régi ablakba?

Ha értékes, szép, régi ablakai vannak, vagy egyszerűen csak túl jó állapotban vannak ahhoz, hogy kicserélje őket, a hőszigetelő képességükön azonban lenne mit javítani, nehezebb dolga van. Sok tényezőnek van ugyanis beleszólása abba, hogy a meglévő, felújított (esetleg átcsiszolt, átfestett) keretekbe milyen üveg kerül.

Az első rögtön az ablakkeret vastagsága és típusa. Előfordulhat, hogy a keret szimplán túl vékony, vagy olyan profillal rendelkezik, ami nem bírja el a vastagabb és nehezebb, többrétegű hőszigetelő üvegtáblát. Ilyenkor vagy megerősítik a keretet, vagy átszabják, de előfordulhat, hogy egyik sem lehetséges: ne kockáztasson, mert idővel elvetemedhetnek az ablakszárnyak!

Ebben az esetben két megoldás kínálkozik. Ha valamilyen utólagos hőszigetelő-fényvisszaverő réteggel borítja be a külső ablaktáblát, egészen jó eredményt érhet el. Ez a módszer viszonylag olcsó, de hatékonysága jóval elmarad a másik, úgynevezett duplo-duplex-rendszerétől. Utóbbinál a meglévő ablakok belső felére egy harmadik, nyitható, jó hőszigetelő képességű üvegréteget erősítenek, amellyel 40-70% közötti javulás is elérhető. A duplo-duplex-rendszer műemlékvédett épületekben, zajos helyeken is használható, mivel az ablak kinézetét érdemben nem befolyásolja, cserébe viszont nemcsak hő-, hanem hangszigetelést is nyújt.

Amikor üveget választ ablakába, akkor az egyetlen általános, objektív szempont a hőszigetelő képesség: energiatakarékossági szempontokból ezen nem érdemes spórolni, kivéve talán, ha a világnak egy olyan pontján él, ahol az év 365 napján kellemes, 25 fokos hőmérséklet van. Az összes többi szempont Önön és az ablakán múlik!

nyito-lefele-nyil-bibor

Gratulálunk, végigolvasta! Ha tetszett, mutassa meg az ismerőseinek is!

Felújítást tervez? Esetleg építkezést? Talán már folyamatban vannak a munkálatok, de még nem talált megfelelő nyílászárókat? Válasszon egy Önt érdeklő termékcsoportot az alábbiakból, és máris egy lépéssel közelebb kerül a megoldáshoz.

  • Bíbor ház A kiválasztás után, nyomja meg az "Ez érdekel" gombot, és az adott termékcsoport weboldalára jut.

  • Csak 1x kattintson az érdekel gombra, majd várjon 10 másodpercet!

    nyito-lefele-nyil-bibor
Posted in Blog and tagged , , , , , , .