A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az, hogy milyen ablakunk van, és hogyan használjuk, nemcsak a komfortérzetünk, de a pénztárcánk szempontjából is fontos. Ha ügyesen szellőztet, és nem pazarolja a meleget, akár az új ablakokra valót is megspórolhatja! Ebben a cikkben eláruljuk, hogy hogyan…

A hőszigetelés szempontjából az ablakok döntő fontosságúak, hiszen a külső falfelület jelentős részét teszik ki, és a falnál könnyebben átengedik a hőt.
Ami nyáron és kellemes, napsütéses, enyhe időben jól szigetelő ablaknak tűnik, arról télen gyakran kiderül, hogy korántsem tökéletes. Ilyenkor jön az ablakcsere vagy a különböző utólagos hőszigetelési technikák a két ablak közé tett szivacsrúdtól a gumicsíkig.

A legjobb persze az, hogy ha minél hamarabb jól szigetelő, műanyag ablakot vagy fa nyílászárókat épít be, de ha erre nincs lehetősége, akkor néhány praktikával sokat javíthat a lakás hőérzetén.

nyito-lefele-nyil-bibor

Apró praktikák, amikkel spórolhat is

  1. Az agyafúrt módszerek közül az ablakok illesztései közé erősíthető gumiszigetelések a leghatásosabbak, ugyanis néhány ezer forintos költségük mellett rengeteget spórolhatnak nekünk.
  2. Ha van redőnyünk vagy ablaktáblánk, télen mindenképpen használjuk, hiszen így jóval kevesebb meleg tud elillanni az ablaküvegen keresztül. A vastag függöny szintén jó megoldás (gondoljon csak a régi kastélyok nehéz brokátfüggönyeire), ha van sötétítőfüggönyünk, téli estéken mindig húzzuk el.
  3. A napsütés télen ritka ajándék, éppen ezért mindenképpen érdemes kihasználni! Ha süt a nap, vegye lejjebb a fűtést!
  4. A gyertyák nemcsak hangulatosak, de a fűtésbe is besegíthetnek: ha több, nagyobb gyertyát meggyújt a szobában, percek múlva érezni fogja, hogy melegebb lett. De vigyázzon, mindig valami éghetetlen felületre (fémtálca, kőlap, stb.) tegye, és soha ne legyen fölötte semmi, ami lángra kaphatna!

nyito-lefele-nyil-bibor

A rejtélyes bűnös

Fűtésszezonban egy rosszul szigetelt ablak sok bosszúságot (és fagyoskodást) tud okozni, az azonban kevésbé ismert tény, hogy az ember hőérzetét alapvetően nem a rossz ablak rontja. A bűnös gyakran a felületek közötti hőmérséklet-különbség.

A fal és az ablak hőmérséklete ideális esetben csak 2-3 fokkal tér el egymástól, ezt még nem érezzük problémásnak. Amikor azonban ez az érték 4 vagy 5 fokig is felkúszik, elkezdjük kényelmetlenül érezni magunkat a szobában.

Ilyenkor azonban hiába kezdjük keresni a „hideg huzat” forrását, nem fogjuk megtalálni, hiszen nem egy ablak- vagy ajtórés a bűnös, hanem egy hőáramlási jelenség. Mivel jellemzően az ablak felülete hidegebb, a falé pedig melegebb (rosszul szigetelt épületeknél, például panelházaknál azonban akár fordítva is lehet) az ablak környékén lévő hideg levegő lefelé száll, az ellenkező falnál lévő meleg pedig felfelé, így állandó légáramlás jön létre. Ez azoknál a lakásoknál érezhető még inkább, ahol a fűtőtest nem az ablak környékén van, hanem a szoba egyéb részén (például sarokban lévő cserépkályha vagy kandalló esetén).

Az ember ilyenkor más hőmérsékletet érzékel a lábánál és mást a fejénél, ami elég zavaró dolog. A fűtőtestek áthelyezése (pl. központi vagy padlófűtés kiépítése konvektor helyett), az ablakok cseréje, vagy a fal külső szigetelése megoldhatja a gondot.

Szellőztessen megfelelően!

Meglepő, de kevés ember szellőztet megfelelően a téli hónapokban. A hideg évszakban ugyanis nem célszerű ugyanazt csinálni, mint kellemes időben: ilyenkor nem lehet egyetlen ablakot sem nyitva hagyni órákig, hiszen a friss levegővel együtt a hideg is bejön, a kihűlt lakás újbóli felfűtésével pedig rengeteg energiát (és pénzt) pazarolunk el.

Télen inkább huzatot célszerű csinálni, de rövid ideig: 5-6 perc bőven elég. Ha a reggeli szellőztetés után napközben mégis kellemetlenné válik a levegő, ismételjük meg a rapid szellőztetést, de soha ne tartson hosszabb ideig.

Ha okosan szellőztet, és a fenti praktikákat is alkalmazza, sokat spórolhat a fűtésen, ha pedig ezt a pénzt félreteszi, idővel könnyedén megspórolhatja akár egy új ablak árát is!

nyito-lefele-nyil-bibor