Ablak javítása otthon

A műanyag ablakok manapság igen előnyösek, hiszen hosszú élettartamúak, könnyen karbantarthatók, ráadásul korszerűek és modernek is, tehát jól mutatnak majd minden lakásban. Sajnos viszont ezek az ablakok is meghibásodnak néha, és nem szeretne rögtön szerelőhöz rohanni, akkor akár saját maga is megpróbálkozhat a műanyag ablak javításával, ha próbál a  állítani.

A műanyag ablak javítása házilag nem a legnehezebb feladat, viszont némi tapasztalat mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a műanyagablak hibáját valóban meg tudjuk találni és ki is tudjuk javítani. Az egyik legelterjedtebb műanyag ablak vasalat típus a GU Unijet, ami egy nyíló-bukó műanyag ablak vasalat. Ha nem látja úgy, hogy valamelyik alkatrész eltörött, akkor előbb a vasalat beállításait érdemes ellenőrizni. A beállítás ellenőrzéséhez speciális szerszámokra lesz szükség, méghozzá az SW4 nimbusz kulcsra, valamint a T15 torx kulcsra, és ha ezek megvannak, akkor már el is lehet kezdeni a munkát.

A műanyag ablak pánt oldali vízszintes pozíciójának beállításához csukott állapotban rá kell támaszkodni a szárnyra, hiszen a hibásműködtetés gátló tehermentesítésre is képes. Azt, hogy zárt állapotban mennyire húzza rá a tokot a szárnyra, azt a zárócsapok fogják majd megadni. A szárny behúzását be lehet majd állítani felül, a pánt oldalon, és az ablakszárny emelésére és süllyesztésére is a pánt oldalon van lehetőség, ugyanott, felül. Ha nem rendelkezik a kellő tapasztalattal, akkor érdemes egyszerre csak egy ponton állítani a vasalaton, nehogy még rontson a helyzeten. Ha megpróbálta megjavítani a műanyag ablakot, de a vasalat beállítása után sem működik, akkor beépítési problémával, működési problémával, a vasalat elem hibájával vagy az üveg nem megfelelő ékelésével állhat szemben.